Agrarisch nieuwsNieuwsRegionaal nieuwsWieringermeer

Verscherpte controle op oogstverkeer

HOLLANDS KROON – Agrarische bedrijven moeten deze oogst rekening houden met frequentere en strengere controles op landbouwverkeer. Zowel het lokale politiekorpsen de Landelijke Eenheid voeren controles uit.

De eerste bedrijven in de Wieringermeer en omstreken hebben inmiddels een bekeuring ontvangen. De bedragen lopen al snel op tot enkele honderden euro’s. Een te hoog of te lang voertuig is bovendien geclassificeerd als economisch delict. Dat een flinke kop laden of graan verliezen een bekeuring oplevert, daar kunnen ook de meeste ondernemers wel in komen. Het knelpunt zit hem vooral bij de breedte van oogstmachines. Een combine, aardappel- of bietenrooier is al snel breder dan 3,50 meter. De politie hanteert streng de breedtenorm. De controles zijn het logische gevolg op eerdere voorlichting.

‘In januari hebben we, op verzoek van LTO Hollands Kroon, 2 informatiebijeenkomsten gehouden over de controle op landbouwverkeer. Dat we nu actief in dit gebied controles uitvoeren is het logische gevolg’, zegt Meindert Wijnia op de website Boerenbusiness. ‘Er is voorlichting gegeven over de regels en ontheffingen die vereist zijn. Jaarlijks vinden er nog steeds ongevallen plaats. Onze taak is de veiligheid verbeteren. Op rotondes zien we nog steeds gemorst graan liggen. Voor een motorrijder is dat levensgevaarlijk.’ Wijnia raadt aan altijd 20 centimeter onder de bakrand te laden.

Te brede machines zijn een ander verhaal. ‘Oogstmachines zijn een bekend probleem bij ons’, aldus Wijnia. ‘In Den Haag hebben ze dit nu ook geconcludeerd. Het RDW werkt hieraan. Mogelijk dat ook machines breder dan 3,5 meter in de toekomst worden toegestaan. In de transportwereld is dit reeds mogelijk.’ Rij je met een machine breder dan 3,5 meter, dan raadt Wijnia aan toch een ontheffing op zak te hebben. Het toont aan dat je moeite hebt gedaan. Te vaak komt hij boeren tegen die helemaal geen ontheffing hebben. Ondanks de aanvraag is het papier soms waardeloos. Bij overtreding geldt de ontheffing niet. Er wordt vanaf 3 meter gerekend, niet vanaf 3,5 meter. Dit leverde een betrokken loonwerker, wiens combine werd aangehouden, een prent van € 310,00 op.

Meerdere loonbedrijven hebben dat inmiddels ervaren. Allemaal komen ze aan de beurt. Een speciale ontheffing voor breedtetransport is volgens hun niet werkbaar. Zo moet een trajectontheffing 4 dagen voor transport worden opgevraagd. B-wegen zijn bovendien uitgesloten. Het alternatief is een dieplader en escortvoertuigen.

Sommige akkerbouwers zoeken een goedkope maar doeltreffende oplossing om ervoor te zorgen dat het graan 20 cm onder de rand blijft.

Laat meer zien
Back to top button