NieuwsRegionaal nieuwsWieringermeer

Video: ‘Internet in het buitengebied is rampzalig’

Foto: NH/Matthijs Gemmink
Foto: NH/Matthijs Gemmink

NOORDKOP – Hoewel een goede internetverbinding in Nederland vanzelfsprekend lijkt, is dit lang niet overal het geval. Sterker nog: alleen al op Texel zijn er 1100 huishoudens die een zeer slechte internetverbinding hebben. Wethouder Theo Meskers van de Gemeente Hollands Kroon vindt dat er wat moet gebeuren. Zo meldt hij aan onze mediapartner RTV Noord-Holland.

Albert Huisman is met Stichting Glasvezel Texel al twee jaar bezig om beter internet te krijgen. Hij woont een paar kilometer buiten Den Burg en verhuurt accommodaties. De ouderwetse kabel gaf een zwak signaal. Huisman liet daarom schotels plaatsen maar ook dat is niet afdoende: “Als ik 40 GB verbruikt heb, wordt de verbinding geknepen en dan kunnen de gasten alleen nog een mailtje sturen.”

Basisvoorziening
Vorige week kondigde het kabinet aan volledig in te zetten op snel internet via 5G. Maar daar hebben ze in op het platteland niet zoveel aan: bedrijven en particulieren willen op glasvezel worden aangesloten. “Het goede is dat het kabinet erkent dat snel internet een basisvoorziening is. Wat het platteland nodig heeft is een robuust glasvezelnetwerk waar je de komende 30 jaar op kan terugvallen”, zegt wethouder Theo Meskers.

Namens de grote plattelandsgemeentes heeft Meskers het voor elkaar gekregen om het op het verkiezingsprogramma van zijn partij de VVD te krijgen en ook het Ministerie van Economische Zaken gaat ermee aan de slag. De regels om een glasvezelnetwerk op te zetten moeten simpeler worden. Daarnaast moet er ook geld voor vrijkomen: glasvezel is duur en zonder steun niet rendabel om aan te liggen in dunbevolkte gebieden.

“Het was een constructief gesprek met heldere afspraken”, vertelt Mesker over zijn bezoek aan Den Haag. “We hebben een aanloopperiode nodig, het eerste jaar zal er misschien nog weinig gebeuren, maar dit probleem moet over vier jaar te tackelen zijn.”

Postduif
Albert Huisman hoopt dat er vaart in de zaak komt. “Ik heb een buurman hier verderop die voor zijn werk grote bestanden moet versturen. Maar als hij het ‘s nachts aanzet, weet hij niet of het de volgende ochtend gelukt is. Hij is beter af om het op een usb-stick te versturen. Je weet dan zeker dat het aankomt maar wel met de ouderwetse postduif.”

Laat meer zien
Back to top button