Hollands KroonNieuwsWieringermeer

Waardige herdenking bemanning Wellington bommenwerper

MIDDENMEER – De Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon heeft voor het oog van veel bezoekers stilgestaan bij de Wellington bommenwerper die 80 jaar geleden neerstortte aan de Molenweg.

In oktober 2021 is er een herdenkingspaal geplaatst voor de bemanning. Vandaag, maandag 11 april, zijn er belangstellenden en genodigden langsgekomen om de helden uit het voormalige Tsjecho-Slowakije te herdenken. Er was o.a. een officiële vertegenwoordiging aanwezig van de ambassades van Tsjechië en Slowakije.

In Brasserie Wings bij het vliegveld Middenmeer opende Mark Hakvoort, voorzitter van de Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon, de herdenking. Hierna deden de vertegenwoordigers van Tsjechië en Slowakije een woordje. De verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de herdenking daarvan mogen niet vergeten worden, Helemaal niet nu dat Rusland een bizarre oorlog ontketend heeft. De link met de inval van Oekraïne gaf deze herdenking een extra lading, zo viel uit de woorden van de ambassade-vertegenwoordigers op te maken. In voormalig Tsjecho-Slowakije hield de Sovjet-Unie inwoners van dit en andere Oost-Europese landen decennialang in een wrange greep.

Hierna werd de ceremonie voortgezet aan de Molenweg bij de herdenkingspaal. Z0 sprak Burgemeester Rian van Dam de bezoekers toe. Hierna werden de kransen gelegd en werd de Last Post vertolkt gevolgd door het volkslied van Tsjechië en Slowakije. De Stichting en aanwezigen kunnen terugkijken op een waardige middag.

A.s. zaterdagmiddag 16 april zal de herdenkingspaal onthuld worden voor de bemanning van de Engelse Halifax bommenwerper die op 26 juli 1943 neerstortte aan de Dolfijnweg bij Slootdorp. Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij deze onthulling. Vertegenwoordigers van de ambassades van Nieuw-Zeeland en Engeland zullen hier vertegenwoordigd zijn.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Laat meer zien
Back to top button