NieuwsVerenigingsnieuwsWieringermeer

Wel en Wee kinderboerderij Het Galjoen: Dierenarts en schapenscheerder 2017

WIERINGERWERF – Het waren opwindende dagen een week geleden. De schapen, nog maar amper teruggekeerd van hun verblijf op de nieuwe weide, werden donderdagochtend ingesloten in het gedeelte waar ze dagelijks samen met de herten te eten krijgen. Zij moesten die dag worden ingeënt en een ontwormingskuur toegediend krijgen. Zij waren niet de enigen, ook de geiten wachtte hetzelfde lot, dus ook zij zaten opgesloten. De herten die na het eten heel lenig over het hek uit deze omheining sprongen, kregen spontaan een holbui! Het was alsof ze blij waren om nu even het hele veld voor zich alleen te hebben.

Dierenarts Annelies van Dierenartsenpraktijk Zuiderkaag uit Schagen  kwam de jaarlijkse entingen en het ontwormingsmiddel toedienen. Het leek allemaal vlot te verlopen tot dat er een wit schaap toch kans zag om te ontsnappen! Dit was nu even niet zo handig, ze had haar vrijheid weer terug en liet zich niet zomaar pakken. Gelukkig is sinds de bouw van het nieuwe gedeelte een kleine sluis in het oude terrein gebouwd, waarvan de poort normaal dicht zit en het gras hierdoor nogal lang gegroeid was. Met het openzetten van deze deur liepen de herten naar binnen om van het verse gras te kunnen snoepen en ook het schaap liep achter hen aan. Wat een geluk! Nu kon ze toch nog worden ingeënt!

Hierna werden de konijnen en de varkens ingeënt. Het enten van de varkens verliep ditmaal verrassend goed maar  2 dagen later was een van de varkens, Ernie, het er bepaald niet mee eens om nog eens een tweede prik te moeten krijgen! Maar ook voor hem was er geen ontkomen aan. Ook was het die zaterdag tijd voor de schapen om van hun winterwol te worden ontdaan. Na het scheren werden de nu frisse, korte vachtjes gelijk ingesmeerd met een middel tegen myiasis, een huidmadenziekte.

Dit is een akelige huidaandoening die door de larven van een bepaald soort groene vliegen verspreid wordt. In een korte en schone vacht hebben de larven van deze vliegen minder kans zich te ontwikkelen.  Scheren en schoonhouden, vooral rond de anus, samen met het bestrijdingsmiddel op de rug is een manier om myiasis  te voorkomen. Het was tevens een open middag voor bezoekers en het werd gezellig druk. Het weer werkte mee en de kijkers hadden veel belangstelling voor de verrichtingen van de aardige schapenscheerder die beheerst en rustig werkte waardoor de schapen zich gemakkelijk lieten behandelen. En toen dit alles klaar was, stonden ook de andere dieren weer ruimschoots in de belangstelling. Bij het naar huis gaan namen ditmaal aardig wat mensen de moeite om een enquêteformulier voor ons in te vullen. Hier zijn we natuurlijk heel blij mee en we hopen dat er de volgende keer nóg meer mensen gehoor aan onze oproep zullen geven om hier aan mee te doen.

De bus met formulieren hangt gelijk waar je binnenkomt aan de stalwand  maar veel mensen hebben meteen zoveel aandacht voor de dieren dat ze het wel eens over het hoofd zien. Misschien volgende keer?

Laat meer zien
Back to top button