NieuwsWieringermeer

Wieringermeerders in Oeganda

‘De groep van Youth for sunshine v.l.n.r.:
Bert Zuidhof, Mathijs van Bunderen, Niek Renkema, Lisette Hiemstra, Eva Zuidhof, Kim Lautenbach, Jooske Riepma, Jochem Noordermeer, Jonah Gootjes, Roelie Smit’ – Foto: Aangeleverd

WIERINGERMEER – Youth for Sunshine is een groep Wieringermeerders die zich inzetten om de leefomstandigheden in het dorp Mpigi in Oeganda te verbeteren. De groep reisde twee jaar geleden met 17 personen voor het eerst af naar Mpigi in Oeganda, om te gaan helpen bij de bouw van een middelbare school, Queen of Peace.

Deze reis maakte zo veel indruk, dat 10 leden van de groep besloten om in 2017 van 13 tot en met 31 juli terug te keren om verder te werken aan het project. Onderwijs in Oeganda is erg belangrijk: Onderwijs geeft kennis, het geeft kans op een baan met als gevolg dat  er een inkomen kan worden verdiend. Dit inkomen voorkomt dan in de gezinnen de armoede die nog steeds veel voorkomt.
Op de school kunnen momenteel de eerste vier leerjaren worden gevolgd. Wanneer het tweede gebouw (examenhal) is voltooid, kunnen ook het vijfde en zesde leerjaar worden afgerond. Dit geeft dan weer de mogelijkheid om een universitaire opleiding te volgen. Bij voltooing van de examenhal zal de school worden geregistreerd bij de overheid. De school zal dan ook worden aangesloten op het electriciteitsnet. De electriciteit wordt nu verkregen uit een zonnepaneel. Net genoeg om een paar lampjes op te laten branden.

Youth for Sunshine heeft tijdens haar verblijf de energie voorziening uitgebreid met een windmolen. Bij ons wel bekend, maar in Mpigi hadden ze er nog nooit van gehoord. De molen is in Nederland ontworpen en gebouwd door Niek Renkema. Na vele uurtjes arbeid is het hem gelukt om de molen in onderdelen in de koffer te krijgen. Na plaatsing was het even spannend of er voldoende wind zou staan en of de aangesloten accu opgeladen zou worden. Na een paar kleine aanpassingen was het resultaat positief: er werd, tot verbazing van de studenten en docenten, stroom opgewekt. Naast het bouwen aan de school werden er dertig arme gezinnen bezocht. Deze mensen leven vaak onder erbarmelijke omstandigheden. De huisjes komen bij ons nog niet eens in aanmerking als schuurtje. Er werden boodschappen (meel, suiker, zout, brood) uitgedeeld en in een tweede ronde werden er matrassen en dekens uitgedeeld. Ook werden materialen aangeschaft om enkele huisjes op te knappen. Met de mee genomen kleertjes konden er ter plekke kinderen worden gekleed. Verder werden er nog vijf kippen en een varken aan verschillende families geschonken.

Youth for Sunshine heeft ook geholpen om een naaiklas te kunnen starten. In Kampala werden vijf (trap)naaimachines gekocht. Ook werd er voldoende naaigerei ingeslagen. De volgende dag werd er al gestart met de eerste cursus. De reis werd besloten met enkele dagen ontspanning: een safari in het park Murchison Falls. Waarschijnlijk is dit de laatste reis geweest in de huidige samenstelling, maar Youth for Sunshine zal wel blijven bestaan. De groep wil een fonds gaan stichten, om jaarlijks het project te blijven ondersteunen. Meer informatie is te vinden op www.youthforsunshine.com.

Laat meer zien
Back to top button