ConcertEr op uitNieuws

Maria de Fátima brengt Portugese fado in Hippolytuskerk

HIPPOLYTUSHOEF – Fado is het Portugese levenslied. Ze geeft stem aan de gemoederen van het leven: verdriet, melancholie, blijheid, weemoed, maar ook feeststemming. Als er één zangeres is die als geboren Portugese met haar prachtige zang de melancholie van de Fado hartstochtelijk voelbaar kan maken, is het wel Maria de Fátima. Begeleid door twee gitaren en contrabas laat zij u een onvergetelijke middag beleven, die u niet mag missen.

Maria de Fátima is niet zomaar een zangeres, zij is een Fado fenomeen. Geboren in 1961 in een arbeidersbuurt van Lissabon (Boavista), begon zij op 10 jarige leeftijd in het openbaar op te treden. In 1974 won zij de belangrijkste wedstrijd in de wereld van de Fado, de “Grande noite do Fado”. Daarna veranderde haar wereld volkomen. De “Miúda de Boavista”(little girl from Boavista) begon in binnen- en buitenland op te treden, ging platen opnemen en moest uiteindelijk haar schoolopleiding stoppen. Zij trad op in de grootste theaters, casino’s en tijdens gala’s, onder andere met Amália Rodrigues, Camané en Fernando Maurício.

Dan verdwijnt Maria de Fátima plotseling in 1981. Alleen haar moeder wist dat zij naar Nederland was geëmigreerd en in Amsterdam een rustig familieleven leed. Af en toe trad zij nog op voor kleine gezelschappen, totdat in 2011 een nieuw plaat werd opgenomen. Daarna veroverde zij de theaters in Nederland , Duitsland en België. Intussen heeft Maria de Fátima meer dan 6 LP’s uitgegeven.

In haar 40 jarige carrière heeft Maria de Fátima een breed repertoire gehad, variërend van de traditionele Fado en de zogenaamde “Fado cancao” in de stijl van Amalia Rodrigues tot vertolkingen van Jaques Brel, Diana Ross en Maria Bethania. Tijdens haar shows wordt zij begeleid door Rafaël Fraga (Portugese gitaar), Hans van Gelderen (klassieke gitaar) en Felix Hildenbrand.

Toegangsprijs: € 18,00. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding van een betalende volwassene gratis. Voorverkoop via de website www.dekroonconcerten.nl onder ‘Toegangskaarten’ of voor aanvang van het concert vanaf 14.45 uur bij de ingang van de kerk. (Het is NIET mogelijk om te pinnen)

Laat meer zien
Back to top button