BedrijvennieuwsNieuws

Microsoft test techniek met vloeistofkoeling voor haar Cloud servers

MIDDENMEER – Microsoft zoekt naar betere manieren om de sterke nieuwe computers voor kunstmatige intelligentie te koelen in haar datacenters. “Wij richten ons voor de toekomst van onze datacenters op twee-fase vloeistofkoeling en we hebben enorm veel progressie gemaakt in deze richting”, aldus Mark Russinovich, de chief technology officer van Microsoft’s Azure Cloud.

De servers worden gekoeld met een speciale koelvloeistof met een laag kookpunt. Deze vloeistof neemt warmte op als het verdampt door de warmte van computerchips en staat zijn warmte af als het weer condenseert tot vloeistof. Dit alles zonder het gebruik van pompsystemen.

Bij deze manier van koeling verbetert de energie-efficiency van datacenters omdat er geen mechanische koeling nodig is en er geen of minder ventilatoren in een server nodig zijn. Verder is er minder ruimte nodig voor luchtcirculatie waardoor er meer servers in dezelfde gebouw passen. Bovendien biedt deze manier van koeling de mogelijkheid om restwarmte uit een datacenter te oogsten op hogere temperaturen dan bij luchtkoeling. De techniek wordt al sinds 2014 gebruikt door bitcoin mining, waarvoor zeer zware computers benodigd zijn.

Google kondigde al in 2018 aan dat het voor de computersystemen van de kunstmatige intelligentie overstapt op vloeistofkoeling. Voor de liefhebbers is hier het hele artikel te vinden.

Laat meer zien
Back to top button