Agrarisch nieuwsBedrijvennieuwsNieuws

Polar Koeltechniek verhuist naar Robbenplaat-Zuid

WIERINGERWERF – “Pal aan de A7, op een mooie plek aan het water en toch gewoon in onze eigen vertrouwde omgeving. Beter hadden we het niet kunnen treffen.” Eigenaren Arno en Annemarie Vermaat van Polar Koeltechniek zijn in hun sas met de aankoop van hun kavel op het kleinschalige bedrijvenpark Robbenplaat-Zuid in Wieringerwerf. Op 1 juli vindt de officiële grondoverdracht plaats.

Polar Koeltechniek uit Wieringerwerf is gespecialiseerd in koeltechniek voor de land- en tuinbouw, visserij, industrie en groothandel. Het bedrijf van Arno en Annemarie Vermaat is de laatst jaren flink gegroeid. Dat komt onder meer door de nieuwe koelinstallaties die ze hebben ontwikkeld. “De gangbare koudemiddelen bij koelsystemen zijn vrij slecht voor het milieu”, steekt Annemarie van wal. “We besloten op zoek te gaan naar een alternatief en ontdekten dat propaan een uitstekend koudemiddel is.”

Energiezuinig en geen CO 2
Het bleek een schot in de roos. Koelen met propaan heeft legio voordelen. “Je hebt maar een klein beetje nodig om het koelsysteem te vullen, het is zeer energiezuinig en er komt geen CO 2 vrij”, somt Annemarie op. “Daar komt nog eens bij dat propaan gekoelde producten beduidend langer goed blijven. Veel landbouwondernemers beschouwen propaankoeling dan ook als een uitkomst. Neem bijvoorbeeld de aardappelboeren: wegens het milieu mogen ze hun aardappelen niet meer tegen spruitvorming spuiten. En wat blijkt? Met propaankoeling is er nauwelijks spruitvorming. Probleem opgelost! Zo ontdekken we steeds meer voordelen. Zelfs de landbouwuniversiteit van Wageningen vraagt ons geregeld om advies. Daar zijn we natuurlijk best een beetje trots op.”

Alles in eigen huis
Op dit moment is Polar Koeltechniek de enige in Europa die koelsystemen op basis van direct propaan levert. Van ontwerpen tot bouwen en van installeren tot programmeren, alles gebeurt op het eigen bedrijf in Wieringerwerf. “De koelsystemen zijn volledig geautomatiseerd”, vertelt Annemarie. “De koelinstallatie stuurt zichzelf als het ware aan, de ondernemer heeft er vrijwel geen omkijken naar. En mocht er onverhoopt toch een storing zijn, dan kunnen we die vaak vanachter onze laptops verhelpen. Onze storingmonteurs vinden het ideaal, ze hoeven vrijwel nooit meer in het weekend te werken.”

Nieuwe kavel
Het moge duidelijk zijn: de ontwikkelingen bij Polar Koeltechniek gaan hard. “We krijgen steeds nieuwe aanvragen en zijn eigenlijk altijd op zoek naar enthousiaste vakmensen”, beaamt Annemarie tevreden. “Op onze huidige locatie zitten we nu echt aan onze limiet, de rek is eruit. Daarom zijn we blij met onze nieuwe kavel van
vierduizend vierkante meter op Robbenplaat-Zuid. We komen op een mooie plek en er is voldoende ruimte om te groeien. Als het een beetje meezit, zijn we voor de volgende zomer gesetteld.”

Laat meer zien
Back to top button