NieuwsRegionaal nieuws

Belevingsonderzoek GGD wijst uit: Meer zorgen rond corona

REGIO – Inwoners uit Noord-Holland-Noord maken zich in toenemende mate zorgen over de effecten van corona op de ontwikkeling van kinderen, de gevolgen voor de economie en de omvang van de uitbraak. Dat blijkt uit het Belevingsonderzoek coronacrisis dat door GGD Hollands Noorden is uitgevoerd. Sinds de uitbraak van het coronavirus was het de vierde keer dat de GGD een peiling hield onder de inwoners van 16 jaar en ouder. Aan de peiling die tussen 17 februari en 3 maart werd gehouden, deden 4.670 inwoners mee.

Behalve zorgen over kinderen, economie en verbinding met het sociale netwerk, blijkt ook dat de psychische gezondheid en het dagelijks functioneren leidt onder de coronacrisis. Twee op de vijf inwoners ervaart onrust door de crisis en/of voelt zich opgesloten. Een op de drie geeft aan minder goed te functioneren en een kwart van de mensen voelt zich eenzaam of depressief. Een op de tien inwoners uit Noord-Holland-Noord ziet het leven soms niet meer zitten.

Driekwart van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan minder het huis uit te gaan sinds de harde lockdown is afgekondigd. De respondenten constateren dat men zich aan het begin van de crisis (april en juni) beter aan de maatregelen hielden. Over het algemeen lukt het de meeste inwoners de maatregelen op te volgen. De bereidheid om de maatregelen langdurig op te volgen is sinds november (het moment van de vorige peiling) iets afgenomen. Totaal zegt 63 procent zich zolang het nodig is zich strikt aan de maatregelen te houden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het vertrouwen in de overheid over het coronabeleid flink daalt. Iets meer dan de helft (56 procent) van de respondenten vindt dat de overheid goed omgaat met de aanpak van de uitbraak. Dat was bij aanvang van de pandemie nog een percentage van 87. Iets minder tevreden is de bevolking uit onze regio te spreken over de maatregelen die worden genomen het virus te bestrijden: 52 procent vindt de maatregelen voldoende. Landelijk ligt het vertrouwen in de aanpak met een percentage van 41 procent nog aanzienlijk lager. De genomen maatregelen scoren landelijk iets hoger dan in onze regio (54 procent).

Laat meer zien
Back to top button