NieuwsRegionaal nieuws

Petitie voor behoud lunchroom Afsluitdijk

Een bijdrage van mediapartner NH Nieuws

DEN OEVER – “Red lunchroom Het Monument”: voormalig reisleidster Marion Baumgarten uit Amsterdam is spontaan een petitie gestart voor het behoud van de lunchroom op de Afsluitdijk. ‘Het Monument’ moet sluiten, omdat Rijkswaterstaat nieuwe plannen heeft voor de locatie. Baumgarten vindt de sluiting van de lunchroom onverteerbaar: “Het bestaat al sinds 1936, dat moet je toch niet weggooien!”

Hoeveel koffie en appeltaart ze er al heeft gehad weet ze niet meer, maar dat het er heel gezellig is staat buiten kijf voor Marion Baumgarten. Jarenlang was de Afsluitdijk een vast onderdeel van haar toeristische route met buitenlandse toeristen. “Ze komen hier voor de geschiedenis van Nederland en het water. De lunchroom is historie. Ik vrees dat wat ze hier willen neerzetten niet kan tippen met wat er nu staat. Ouderwets, maar zo gezellig.”

Alex en Ellen Terpstra, uitbaters van de lunchroom, zijn al enige tijd in conflict met Rijkswaterstaat, onder meer na de plotselinge sluiting van de Afsluitdijk voor fietsers. Alex Terpstra vindt de petitie ‘sympathiek’ en hij voelt zich enorm gesteund door de honderden reacties van gasten die het jammer vinden dat de lunchroom verdwijnt. “Ik wil op goede voet blijven met Rijkswaterstaat, want ik wil hier wel graag terugkomen.”

Rijkswaterstaat spreekt in de plannen van opwaarderen van het monument. De buitenruimte wordt opnieuw ingericht en het restaurant wordt vergroot en er komt een informatieruimte. Er is nog geen duidelijke planning voor de verbouwingen. “Maar wij passen daar niet niet meer in, tot mijn spijt,” liet de huidige uitbater Alex Terpstra al eerder weten.

Minister
“Ik hoop dat er toch nog een kans is dat de lunchroom open blijft”, vervolgt Marion Baumgarten. “Het komt echt uit mijn hart. Er zijn al zoveel voorbeelden van dingen die zijn afgebroken. Van de bouw van Hoog Catharijne hebben ze ook spijt gekregen. Ik wil echt een poging doen om de lunchroom te redden.” Bij voldoende handtekeningen wil Baumgarten de petitie aanbieden aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Laat meer zien
Back to top button