NieuwsRegionaal nieuws

Een bijzonder woonconcept verdient een bijzondere documentaire

WINKEL – Wooncompagnie is er trots op dat zij Frans Bromet bereid hebben gevonden een documentaire te maken mét en over de bewoners van Winkelmadepark. Bromets nasale stem en zijn droge opmerkingen zijn een waar handelsmerk. Frans Bromet heeft zijn geheel eigen werkwijze ontwikkeld, waarbij eerlijkheid en realisme wordt nagestreefd en er absoluut geen ruimte is voor enscenering. Ongeveer twintig jaar geleden besloot Bromet om nooit meer iets in scène te zetten. Bromet: ‘Voor mijn camera komen alleen maar echte mensen met hun eigen, authentieke verhalen’. Voor zijn complete oeuvre ontving Bromet in 2017 een zilveren Ere-Nipkowschijf.

Onze nek uitsteken
Wooncompagnie is apetrots op Winkelmadepark en haar bewoners. Samen steken zij hun nek uit en zetten ze zich voor 100% in om dit woonconcept te laten slagen. Directeur-bestuurder Stefan van Schaik: ‘Juist in kleinere kernen en dorpen, waar de wet van de grote getallen niet opgaat, is een hechte leefgemeenschap van ongekende waarde. Het zorgt ervoor dat iedereen mee kan blijven doen. Dat niemand buiten de boot valt, dat mensen naar elkaar omkijken en voor elkaar willen zorgen. Zo’n hechte samen redzame gemeenschap is haast niet maakbaar. En toch geloven wij dat met veel lef, zorg, aandacht en doorzettingsvermogen het mogelijk moet zijn’.

Het echte verhaal
Bewoners mochten met Bromet delen wat zij wilden. Er was geen script, geen repetitie, alleen het echte verhaal. Want ondanks dat Wooncompagnie en de bewoners er alles aan doen om nader tot elkaar te komen, zal het hard werken worden de komende jaren. De titel ‘Werk aan de Winkel’ is daarom ook zorgvuldig gekozen. Iedere bewoner heeft zijn vooraf eigen verwachtingen en die matchen niet altijd met de werkelijkheid. Wooncompagnie hoopt met deze documentaire er tegelijkertijd aan bij te dragen dat bewoners elkaar op een andere manier leren kennen. De première voor de bewoners heeft inmiddels plaatsgevonden.

Inspireren
Wooncompagnie heeft de documentaire recent gedeeld via haar YouTube kanaal. Binnen één week is deze al bijna duizend keer bekeken. En Wooncompagnie zal de documentaire blijven delen. Met beleidsmakers, met collega corporaties en iedereen die graag geïnspireerd wil worden door echte mensen met echte verhalen over zorg, hoop en saamhorigheid in hun buurt.

Over het woonconcept Winkelmadepark
In Winkelmadepark zetten bewoners zich acht uur per maand in voor o.a. het collectieve groenonderhoud, het organiseren van gezamenlijke activiteiten in de ontmoetingsruimte en/of het leveren individuele burenhulp. Uit de ruim 700 belangstellenden werden de kandidaten gevraagd schriftelijk hun motivatie voor het project uiteen te zetten. Deze motivaties zijn door Wooncompagnie zorgvuldig gescreend en teruggebracht naar 140 kandidaten. Alle bewoners zijn automatisch lid van de Vereniging Van Bewoners. Ook kunnen ze eenvoudig met elkaar in contact blijven via de speciale Winkelmadepark Community App. Alle woningen op Winkelmadepark zijn deze zomer opgeleverd.

Laat meer zien
Back to top button