Er op uitNieuwsRegionaal nieuws

Eerste taandag bij eilandmuseum Jan Lont

Museum jan-lontSTROE – Tijdens de Taandagen wordt de gigantische waterketel op het terrein van eilandmuseum Jan Lont heet gestookt met een houtvuur en gevuld met cachou, een impregneringsmiddel voor zeilen en netten.  Het is gemaakt van een boomschors uit tropische gebieden. Vroeger hadden veel Wieringer visserlui een eigen taanketel, want alle netten en zeilen moesten meerdere keren getaand worden en dat waren er heel wat.

Hoewel het in de eerste plaats gaat om het conserveren, geeft de cachou ook een bruine kleur. Vandaar die bruine kleur van de zeilen van de traditionele vissersschepen. Taanmeester Klaas de Haan laat tijdens meerdere demonstraties zien hoe de netten en de zeilen vroeger werden geconserveerd.

Naast de demonstraties van het ‘tanen’ zijn er diverse andere activiteiten waarbij de bezoekers zich kunnen vermaken. Er wordt vis gerookt, muziek gemaakt, een zeis gehaard, verteld over de bijenteelt, een oud-Hollands gerecht geserveerd, en dan nog is niet alles opgenoemd. De moeite waard om eens een kijkje te nemen of eens mee te doen met een activiteit.  De entree bedraagt € 5,00 en de Taandag begint zondag, 10 juli, om 11.00 uur.

Laat meer zien
Back to top button