NieuwsRegionaal nieuws

Heidense Kapel op Stroe in gebruik genomen

Een bijdrage van onze mediapartner RTVNH.

Foto: RTVNH/Matthijs Gemmink
Foto: RTVNH/Matthijs Gemmink

STROE – Na vier maanden bouwen is vanavond de Heidense Kapel op de begraafplaats van Stroe in gebruik genomen. De Wieringers hebben de complete kapel zelf opgebouwd.

Op de begraafplaats hebben eerder kapelletjes gestaan. Het verhaal gaat dat de christelijke heilige Willibrord er rond het jaar 700 het eerste kerkje heeft neergezet. De laatste kapel die er stond werd in 1878 afgebroken, mogelijk omdat er geen geld was voor het onderhoud.

Het idee voor de herbouw van de kapel ontstond in juni 2013. Daarna werd het een kwestie van geld inzamelen. Het Waddenfonds heeft een flinke duit in het zakje gedaan, maar ook de Wieringers zelf gaven een grote bijdrage.

Fakkeltocht
En gisteravond was het dan zover: met een fakkeloptocht vanaf het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont en een speciaal geschreven lied gezongen door een koor onder leiding van Dirk Keijzer, werd de kapel officieel in gebruik genomen.

Er wordt nog een pelgrimsroute opgezet die zal voeren langs alle Willibrordkerken en -kapellen in Noord-Holland boven ‘t IJ. Maar niet alleen pelgrims zijn welkom. Iedereen die op zoek is naar rust en bezinning kan in de kapel van Stroe op adem komen.

Laat meer zien
Back to top button