DierennieuwsNieuwsWieringermeer

De laatste nieuwtjes van Kinderboerderij Het Galjoen

'Jok en Ejoor begroeten Belle en Fleur bij thuiskomst' - Foto: Kinderboerderij Het Galjoen
‘Jok en Ejoor begroeten Belle en Fleur bij thuiskomst’ – Foto: Kinderboerderij Het Galjoen

WIERINGERWERF – Kinderboerderij Het Galjoen in Wieringerwerf wordt door een grote groep vrijwilligers gerund. Regelmatig ontvangen wij van de vrijwilligers berichten over het wel en wee bij de kinderboerderij. Leuke stukjes die een inzicht geven in wat er allemaal achter de schermen gebeurt.

Alweer najaar bij Het Galjoen

De zomer is omgevlogen! We hebben de eerste nachtvorst van dit najaar al gehad. Het was even wennen om ’s morgens in de vrieskou te starten bij de verzorging van de dieren. Gelukkig was het nog maar een klein beetje in de min, nog niet zodanig dat het drinkwater al bevroor. Tot nu toe is het leeghalen van de dakgoten, d.w.z. het blad weghalen,  nog steeds een bijna dagelijks ritueel  want  het regenwater moet wel goed weg kunnen stromen. En het heeft de laatste weken op sommige dagen weer flink geregend! De  regenton  bij de overdekte ruif bewijst nu goed zijn dienst. Toch is de regen meestentijds niet erg welkom. Enkele van onze vrijwilligers hebben namelijk  een begin gemaakt met het aanleggen van een straatje rondom de konijnenhokken en varkensweide. Daarbij kunnen zij natuurlijk  helemaal geen regen gebruiken! Maar bij stukjes en beetjes komt ook dit vast wel weer klaar. Ook het opruimen van de grote hoeveelheid afgevallen bladeren op de weides is nog een heel werkje. Maar dan allemaal even met een hark en schop het veld op en dan is het nog best gezellig ook om te doen!

Ondertussen is de omtrek  van het nieuw aan te leggen gedeelte, schuin tegenover het bestaande,  al uitgezet.  Een  klein, zichtbaar begin van dit mooie plan is er dus al. Na de winter zal ook het realiseren hiervan  weer het nodige werk met zich meebrengen maar als alles wordt zoals we in onze gedachten hebben wordt het een grote verbetering.

9Woensdag 9 november zijn de geitjes Belle en Fleur weer thuisgekomen van hun logeerpartijtje. Natuurlijk hopen we van harte dat hun verblijf bij Kinderboerderij De Woid in Hoorn gevolgen zal hebben.  Als alles wil lukken kunnen we in Maart van het volgend jaar waarschijnlijk genieten van jonge geitenlammetjes van deze twee moeders. Natuurlijk werden zij daar tijdens hun verblijf  goed verzorgd maar het was schitterend om te zien hoe blij ze bij thuiskomst de weide in stormden! Heel  bijzonder was de reactie van de andere dieren te zien. Zodra de geitjes op straat uit de paardentrailer waar ze mee vervoerd waren getild werden,  kwam pony Sterre gelijk  aan de binnenkant van het hek aandraven en begon luid te hinniken. Ook de andere dieren kwamen er aan en zodra Belle en Fleur binnen het hek waren, er stond er een waar ontvangstcomité klaar! Ook Jok en Ejoor, die vanwege de  nattigheid op het veld tijdelijk achter het hek bij hun stal staan, kwamen hen begroeten. Iedereen begon opgewonden achter elkaar aan te draven. Wat een thuiskomst!  De geiten zijn weer compleet!

De ezels worden met het oog op de naderende winter niet meer dagelijks geborsteld, ze hebben hun wintervacht binnenkort wel nodig. Konijn  Jo is nog met de vachtwisseling bezig terwijl de andere konijnen al door de verharing heen zijn.  Jo verliest soms zulke grote plukken haar dat je er garen van zou kunnen spinnen! Maar de nachthokken zijn al voorzien van extra stro dus niemand hoeft kou te lijden. We mogen alleen maar hopen dat de winter niet  teveel sneeuw en ijzel met zich mee zal brengen zodat de vrijwilligers allemaal veilig Het Galjoen kunnen bereiken want we hebben elkaar hard nodig.

Laat meer zien
Back to top button