DierennieuwsNieuwsWieringermeer

De laatste nieuwtjes van Kinderboerderij Het Galjoen

Foto aangeleverd
Foto aangeleverd

WIERINGERWERF – Kinderboerderij Het Galjoen in Wieringerwerf wordt door een grote groep vrijwilligers gerund. Regelmatig ontvangen wij van de vrijwilligers berichten over het wel en wee bij de kinderboerderij. Leuke stukjes die een inzicht geven in wat er allemaal achter de schermen gebeurt.

December

Brrrr….wat is het af en toe koud! De vrijwilligers werken dan  met mutsen op en handschoenen aan om zich een beetje te wapenen tegen de winterse temperaturen. Niet altijd even handig want er moet veel met water gewerkt worden. De dieren lijken er niet eens zoveel  last van te ondervinden, zij zijn door Moeder Natuur uitgerust met een warme wintervacht. Het enige lastige voor ze is  dat het drinkwater snel bevriest waardoor ze soms bij  onze komst echt wel dorst hebben. Hoewel we het water een aantal keren per dag verversen is dit toch niet te voorkomen. Er bestaan wel bepaalde systemen om drinkwater vorstvrij te houden maar omdat we er niet voortdurend zicht op kunnen houden  durven we dit niet aan. We zouden het onszelf niet vergeven als er iets mis zou gaan met de dieren. De konijnen kruipen in hun nachthokjes lekker in het stro, de varkens hebben zich een mooi nest gebouwd en kruipen dicht tegen elkaar aan en de cavia’s hebben het in hun huisjes niet koud.

Sinds zaterdag 3 december is cavia Color niet meer onder ons. Extra  warmte en lieve knuffels konden niet verhinderen dat zij is gaan hemelen naar  “de grazige weiden achter de horizon”.

We weten niet hoe oud Color precies  geworden is, ze was al niet zo jong meer toen we haar jaren geleden hebben gekregen. Verder verlopen de dagen vrij rustig, vanwege het risico op besmetting met de vogelgriep kunnen er nu beter geen bezoekers in de buurt van de kippen komen, het is helaas niet anders. Elke dag dat de kippen het nog goed maken is een geruststelling. Dat wil niet zeggen dat het nu een saaie boel is bij Het Galjoen. Om de sleur te doorbreken trakteren we de dieren wel eens op  een extraatje. Zo kregen de varkens Bert en Ernie onlangs ieder een maïskolf waar ze zich direct mee wilden afzonderen. Met de kolf in hun bek probeerden ze ieder voor zich  te voorkomen dat hun broer het af zou kunnen pakken. Gevolg was dat ze beiden geen veilig plekje konden vinden om het op te eten.  Ze bleven er maar mee in hun bek ronddraven, tevens  een goede lichaamsbeweging! Toen Pony Sterre, doordat het hekje even open bleef staan,  zich er ook nog mee wilde bemoeien en een poging deed om de kolf van Ernie af te pakken, zag Ernie zijn kans schoon en floepte het grote veld op. Rennen zo hard als hij maar kon!! Alle andere dieren keken hem stomverbaasd na maar ook daar was Ernie bang dat z’n maïskolf afgepakt zou worden zodat hij toch maar weer uit vrije wil naar de varkensweide terugkeerde.

Tijd voor een winterstop is er echt niet bij Het Galjoen! Een aantal ijverige mannen onder de vrijwilligers hebben zich al flink ingespannen voor het toekomstige nieuwe terrein dat in het nieuwe jaar gerealiseerd gaat worden. De omtrek waar het hekwerk gaat komen is al uitgezet en het geraamte voor de overdekte hooiruif staat er en de stenen voor het bestraten liggen al  klaar. Het zal volgens plan net zo’n mooie overkapping worden als op het huidige terrein. Er moet dan ook nog heel wat werk verricht worden in 2017!

Hoeveel dieren hebben we nu exact?
2 ezels
1 pony
5 geiten
5 herten
6 schapen
13 kippen, waarvan 5 van een klein ras en 7 van een groot ras + haan
5 konijnen
4 cavia’s
2 varkens

En helaas…….ontelbare muizen die zich prima vermaken tussen het hooi en stro en als ze de kans krijgen van onze voerwortels snoepen! Om hier een  stokje voor te steken is al een tweede koelkast aangeschaft. Maar hun aanwezigheid in het hooihok voorkomen is erg moeilijk.

Laat meer zien
Back to top button