NatuurNieuwsWieringermeer

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Boerenzwaluw’

De foto die hierbij hoort is gemaakt door Otto de Vries langs de Noorderdijkweg in Wieringerwerf. Otto fotografeert al jaren en menig keer heeft u kunnen genieten bij een van de artikelen van zijn foto’s. Het is mooi dat er veel mensen fotograferen en ons meenemen in wat er allemaal in ons gebied te zien is. Zelf heb ik geen voorkeur voor een fotograaf (m/v), want ik kijk naar elke natuurfoto met veel genoegen.

In ons land zijn verschillende soorten zwaluwen te zien. De boerenzwaluw is misschien wel de meest bekende. De huiszwaluw is ook wel bekend, maar niet altijd geliefd door bewoners van een huis als ze een nest maken onder de dakrand. Ik merk dit in de wijk in Middenmeer waar ik woon ook. Jammer eigenlijk, want ze eten heel veel insecten op en laten we eerlijk zijn sommige zijn helemaal niet favoriet. Dan denk ik aan muggen.

De oeverzwaluw is veel minder opvallen, maar als u de Schagerweg volgt ziet u en hoop zand en daarin hebben zwaluwen hun nest gemaakt. Aan de Zuiderhaven is een ander punt waar ze te zien zijn. Daar is ook een oeverzwaluwwand.

In het voorjaar kunnen wij af en toe genieten van de roodstuitzwaluw. Een soort die in het Middellandse Zeegebied voorkomt. Dit jaar waren er meldingen van Texel. De laatste zwaluw is de rotszwaluw. In november 2006 zat een leerling van het Tabor College naar buiten te kijken. De mensen zeggen dan ‘die ziet alle vogeltjes vliegen’. Gelukkig was deze jongen een vogelaar en hij meldde deze nieuwe soort voor Nederland. Ik ben er natuurlijk ook naar toe gegaan. Een geweldige waarneming. Net zo geweldig als de foto bij dit stukje. Met dank aan Otto de Vries.

Foto: Otto de Vries
Laat meer zien
Back to top button