Kijk op de polderNieuwsOpinieRegionaal nieuwsWieringermeer

Kijk op de polder: ‘Hollands Kroon de groenste gemeente van Nederland’

Foto: Gemeente Hollands Kroon
Foto: Gemeente Hollands Kroon
Als gemeente wil je je graag profileren. Sterke punten nog verder uitvergroten om toeristen over de streep te trekken een kijkje te komen nemen in jouw gemeente. Hollands Kroon profileert zich al sinds dag één van de fusie als vooruitstrevende gemeente. Het kan in Hollands Kroon niet gek genoeg. Het landelijke, groene karakter van Hollands Kroon is absoluut een trekpleister. Maar inmiddels draaft de gemeente een beetje door in het groen. Straten en goten kleuren het straatbeeld inmiddels ook groener dan we gewend waren.

Dat groene karakter van de gemeente is inmiddels ook in Anna Paulowna via de Fixi app doorgedrongen. De gemeente krijgt regelmatig klachten over het onkruid in de goten en op de verharding. En komt tot de conclusie dat, ik citeer: ‘We constateren helaas dat het afgesproken onderhoudsniveau niet altijd en overal wordt gehaald.’ Een klein rondje door de Wieringermeer leert dat het onderhoudsniveau bijna nergens wordt gehaald. De problematiek rondom de groene straten en goten wordt door Hollands Kroon wel heel erg genuanceerd.

De schuld ligt overigens niet bij de gemeente Hollands Kroon laat dat wel even heel duidelijk zijn. Tenminste zo doet de gemeente het in haar publicatie voorkomen. Oorzaak is dat de reguliere bestrijdingsmiddelen voor onkruidbestrijding verboden zijn. Dé aannemer moet daarom met alternatieven komen om het onkuid bestrijden. Er zijn diverse alternatieven voor lezen wij. Zoals stoom, infrarood bestrijding en ook borstelen helpt! Maar die aannemer hè, die heeft zijn spullen veel te laat besteld. Tenminste dat lees je tussen de regels door in het persbericht van de gemeente. En gezien de lange levertijd op de spullen blijven we voorlopig nog met veel groen in het straatbeeld van Hollands Kroon zitten.

De discussie is inmiddels via de sociale media aardig op gang gekomen. Ontevreden burgers uiten hun ongenoegen aan de lopende band. Van groene goten, kinderen die te water zijn gevallen omdat ze door de hoge begroeiingen de rand van de sloot niet konden zien er komt van alles voorbij op de facebookpagina van de gemeente. En blijkbaar is dit een goede manier om met de gemeente in contact te komen, want de reacties vanuit het grote huis in Anna Paulowna volgen redelijk snel. Overigens via de Fixi app wordt een ieder door de gemeente opgeroepen om melding te maken van groene straten en goten. Dus laten we met zijn allen even een rondje doen door onze wijk.

Tot slot gloort er wel hoop aan de horizon! Want in hetzelfde persbericht lezen we: ‘Op dit moment zijn we bezig met het opstellen van een nieuw plan voor het beheersen van onkruid op verharding, vegen van goten en reinigen van putten. Dit plan moet vanaf 2017 zorgen voor een effectievere beheersing van onkruid op verharding en in goten en het goed afvoeren van regenwater.’ En hoop doet leven zei mijn oma altijd. Dus ik houdt me maar vast aan die woorden van een wijze vrouw.

Een vriendelijke groet vanuit de groenste gemeente van Nederland!

Laat meer zien
Back to top button