DierennieuwsNieuwsWieringermeer

Kinderboerderij Het Galjoen: Bij de start van het nieuwe jaar.

WIERINGERWERF – Kinderboerderij Het Galjoen in Wieringerwerf wordt door een grote groep vrijwilligers gerund. Regelmatig ontvangen wij van de vrijwilligers berichten over het wel en wee bij de kinderboerderij. Leuke stukjes die een inzicht geven in wat er allemaal achter de schermen gebeurt.

Bij de start van het nieuwe jaar.

Gelukkig zijn de dieren de jaarwisseling goed doorgekomen. Pony Sterre was in de laatste dagen voor Oud en Nieuw wel wat onrustig door het geknal wat hier en daar van tevoren al regelmatig onverwachts klonk, maar inmiddels is alles weer goed met haar. In de eerste week van het nieuwe jaar is ons laatst overgebleven zijdehoentje van ouderdom overleden, een mooie natuurlijke dood, ze heeft een goed leven gehad.

De vrijwilligers kunnen bij de start van 2017 hun eventuele decemberkilo’s wel weer  kwijt raken want er is flink wat extra werk te verrichten. We kunnen onze energie dus echt  wel kwijt! Met het oog op de komst van het hekwerk voor de nieuwe weide, is er op 3 januari al direct een aanvang genomen om de enorme hoeveelheid afgevallen boombladeren te verwijderen die er in de herfst was gevallen zodat dit geen belemmering zou vormen voor de komende werkzaamheden. Op zich was dit nog een hele klus en het moest dan ook over enkele dagen verdeeld worden. Het blad was erg nat en plakkerig dus best wel een zwaar werkje. Een aantal mensen harkten en een paar mensen reden het blad met de kruiwagen weg. Zo met elkaar in de buitenlucht samenwerken had ook wel iets gezelligs. We pepten elkaar telkens op en het resultaat was, toen het eenmaal klaar was,  goed zichtbaar.

Vrijdag 6 januari was het dan zover. Hier hadden we al sinds de zomer over gepraat en gebrainstormd over hoe het hekwerk  voor de nieuwe weide zou moeten worden en met welke werkwijze dit zou worden aangebracht. En nu ging het dus gebeuren! Per vrachtwagen werd er een grote hoeveelheid hekelementen, verbindingsstukken en deuren gebracht. Een hele klus om dit te lossen maar de mannen van Heras Hekwerk hadden dit duidelijk vaker gedaan en zij beschikken daarbij ook over de juiste gereedschappen. Aan het eind van die dag lag alle materiaal keurig netjes op stapels te wachten op het moment dat er na het weekend met het zetten ervan kon worden  begonnen.

Om de mannen de kans te geven ongestoord te kunnen werken, waren er van tevoren, rond het gedeelte in de bestaande weide  waar nu een deur moest worden aangebracht, hekken geplaatst. Handig voor de mannen en veilig voor de dieren. Precies daar tegenover is in het nieuwe gedeelte ook een deur gemaakt zodat het oversteken van de dieren in de toekomst snel  en gemakkelijk kan verlopen. Al direct nadat de eerste palen er machinaal ingedreven waren, werden de contouren van de nieuwe weide zichtbaar. Snel en vakkundig werd daarna element voor element geplaatst en het begon er keurig uit te zien! Dit hadden we in de afgelopen zomer toch niet kunnen bedenken dat we nu reeds zouden beschikken over zo’n prachtige extra weide met omheining! We zijn er met elkaar ontzettend trots op, het resultaat mag gezien worden!

Het zal echter nog wel tot het voorjaar duren eer de ezels Jok en Ejoor en pony Sterre hier dagelijks zullen rondlopen. Het gras moet eerst nog voldoende herstellen en ook zal de overdekte ruif en tevens schuilgelegenheid, nog verder afgemaakt moeten worden.Maar ook dat zal ongetwijfeld goed komen!

Laat meer zien
Back to top button