NatuurNieuwsWieringermeer

Na zonsondergang is het bos het domein van de dieren

WIERINGERMEER – Het is herfst en dat merk je inmiddels ook. Het wordt alweer vroeg donker en de dagen worden snel korter. Eerlijk gezegd houd ik er wel van! De gezelligheid en de lichtjes die je steeds meer ziet verschijnen. Maar een nadeel is dat je ook minder tijd hebt om te genieten in het bos. Na zonsondergang zijn het Robbenoord- en Dijkgatbos namelijk niet toegankelijk voor publiek.

Een donker bos heeft voor veel mensen iets mysterieus. Het kan behoorlijk aantrekkelijk en spannend zijn om daar dan te wandelen of te fietsen. Maar er is een reden dat dit niet toegestaan is.

Het domein van de dieren
’s Nachts is het bos het domein van de dieren die daar leven. Zij worden verstoord en opgejaagd als mensen in
het donker het bos in gaan. Juist in deze tijd waarin het steeds kouder wordt, zijn dieren kwetsbaarder. Ze moeten hun energie sparen om warm te blijven en de winter door te komen. Onder andere uilen, reeën, hazen, boommarters en vossen ondervinden last van mensen die ’s avonds en ’s nachts het bos in gaan. Fietsers met felle verlichting jagen dieren op en verstoren de rust. Een ree kan zelfs overlijden door een overdosis aan stress.

Welkom als het licht is
Je bent tussen zonsopgang en zonsondergang van harte welkom in het Robbenoord- en Dijkgatbos. Maar als het
donker is, is het bos het domein van het wild. Laten we dit met zijn alleen respecteren!

Laat meer zien
Back to top button