NieuwsVerenigingsnieuwsWieringermeer

Symmetrie en Low-key bij Het Derde Oog

'Symmetrie' door Ria Pöhler
‘Symmetrie’ door Ria Pöhler

WIERINGERWERF – Het komt regelmatig voor dat foto’s symmetrische kenmerken bevatten. De symmetrie zorgt voor een rustige en evenwichtige aanblik en versterkt op deze wijze het beeld. Tijdens de laatste clubavond van fotoclub Het Derde Oog in oktober was ‘Symmetrie’ het centrale thema en moest iedere foto hieraan voldoen.

Als een afbeelding perfect symmetrisch is, kan de foto juist eentonig worden. Veel clubleden hadden daarom kleine asymmetrische elementen aan hun foto toegevoegd om het beeld spannender te maken. Zo ook Ria Pöhler. Zij fotografeerde een scheepsromp op de Rijkswerf in Den Helder en koos precies het goede camerastandpunt om een symmetrisch beeld te creëren van rechte en gebogen lijnen. Het groene boompje rechts van het midden zorgt voor een speelse verstoring van de balans, waardoor de foto plezierig kijkt. Gevoegd bij de warme kleur en fijne textuur van de roestige romp  was deze afbeelding goed voor de eerste plaats.

Maandag 7 november kwam Johan Pronk naar de Cultuurschuur in Wieringerwerf om de leden van Het Derde Oog de beginselen bij te brengen van het Low-key fotograferen. Low-key is een stijl van belichting die wordt toegepast voor het creëren van een clair-obscur-effect. Low-key belichting accentueert de contouren van het model of object doordat gedeelten ervan volledig in de schaduw blijven. Er wordt vaak slechts één lamp gebruikt, eventueel aangevuld met een enkel invullicht of een reflector. Na een korte, duidelijke uitleg konden de amateurfotografen het geleerde in de praktijk brengen.

De ‘symmetrische’ foto’s zijn te zien op de website www.fotoclubhetderdeoog.nl, bij de clubavond van 24 oktober. Op deze site is ook informatie te vinden over de fotoclub. Voor maandagavond 14 november staat het thema ‘Kijk omhoog’ op de agenda. Bij foto’s voor dit onderwerp moet het standpunt van de camera ‘omhoog’ gericht zijn. De avond begint om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur) en vindt plaats in zaal 4.10 van de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Wie vrijblijvend een clubavond wil bijwonen, kan contact opnemen met Leen van Nieuwenhuijzen, via info@fotoclubhetderdeoog.nl of telefoonnummer 0227-501837.

Laat meer zien
Back to top button