NieuwsWieringermeer

Taal onderwijs arbeidsmigranten van start in Kreileroord

Foto: Frits Westerkamp
Foto: Frits Westerkamp

KREILEROORD – Wegens het grote succes van vorig schooljaar startte gisteravond de cursus Nederlandse taal “TaalCompleet” voor MOE-landers (de afkorting voor onze Midden- en Oost-Europese arbeidsmigranten) op de basisschool Het Creiler Woud in Kreileroord. De aanmeldingen hebben alle verwachtingen overtroffen.

Op de start avond waren maar liefst 31 cursisten aanwezig. De taalcursus is een samenwerking tussen het ROC Kop van Noord-Holland, de basisschool en de Dorpsraad Kreileroord met financiële steun uit de pot Volwasseneneducatie NHN. De pilot startte vorig jaar op verzoek van de dorpsraad en de schooldirecteur. De MOE-landers kwamen wel op bijeenkomsten, maar omdat zij de taal niet machtig waren trokken zij naar elkaar toe. Door het geven van taalonderwijs werd gehoopt, dat zij meer onderdeel zouden worden van de samenleving. Met de cursisten van vorig jaar is dat gelukt. Het verzuim was te verwaarlozen.

Wethouder Frits Westerkamp: ‘Ik bewonder deze mensen. ‘s Ochtends vroeg de deur uit om in de kassen of het land te gaan werken. Lange werkdagen en dan de motivatie en energie opbrengen om ‘s avonds een cursus Nederlands te volgen. Deze mensen willen bij de samenleving horen en verdienen onze ondersteuning. Petje af en ook heel trots op de vrijwilligers uit de dorpsraad en het dorp die meehelpen en ondersteunen als taalmaatjes. Ook compliment aan Petra Renkema, onderwijzeres op de basisschool, die 40 weken lang de cursus geeft.’

Laat meer zien
Back to top button