NieuwsRegionaal nieuws

Hoogtijdagen voor de bloembollenkwekers tijdens het rooien

'Bollen rooien klokkie rond' - Foto: Theo Moras
‘Bollen rooien klokkie rond’ – Foto: Theo Moras

Een bijdrage van Theo Moras

MOERBEEK – Het is momenteel aanpoten geblazen voor de bollenbouwers, want door het koude voorjaar zijn de bollen al wat later als normaal het geval is. Het bedrijf Witflowerbulbs gevestigd in de Moerbeek heeft dit jaar 93 ha. tulpenbollen verspreid over meerdere locaties in de Noordkop op het land staan.

Er wordt door de werknemers, van het nog steeds groeiende bedrijf, hard gewerkt om de bollen in een betrekkelijk korte tijd uit de grond te krijgen. Het rooien van de kleine honderd hectare bollen moet normaliter in ongeveer 3 weken tijd geklaard zijn. Maar met dit natte weer zal dat niet meevallen.

24 uur ploeteren voor de bollenrooiers op het beoogde 't Veld 001 (Medium)
Foto: Theo Moras

Voor deze omvangrijke klus heeft het bedrijf zelf de beschikking over een eigen rooimachine die door twee ploegen wordt bemand en dus 24 uur continu in bedrijf is.

Deze ploegen lossen elkaar telkens om de 12 uur af met enkele schafttijd onderbrekingen tussen door. Mocht er een mogelijkheid zijn wordt er ook nog regelmatig een rooimachine ingehuurd. In de schuren van het bedrijf worden daarnaast ook nog eens door zo’n 70 personen de bollen verder verwerkt, ook dat gebeurd door de inzet van twee ploegen die elkaar aflossen.
Laat meer zien
Back to top button