NieuwsRegionaal nieuws

Inspectie sluizen en bruggen Afsluitdijk

'Stevin sluizen' - Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat
‘Stevin sluizen’ – Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat

AFSLUITDIJK – De Afsluitdijk is de laatste tijd veel in het nieuws in verband met storingen. Regelmatig zijn er bruggen die spontaan dienst weigeren en zorgen voor kilometers file en enorme vertragingen. Maar de controle die Rijkswaterstaat uit gaat voeren in de komende maanden heeft niets met deze storingen te maken, maar behoren tot het reguliere onderhoud. In een periode van half juli tot begin 2017 zullen er diverse onderzoeken plaatsvinden die de gesteldheid van de bewegende delen van de bruggen en de spuisluizen in kaart moeten brengen.

Zo zullen er onderwater inspecties worden verricht aan de spuisluizen bij Kornwerderzand en Den Oever. Volgens de planning zullen deze werkzaamheden tot september duren. De inspectie is een hele onderneming. Mede omdat de spuikokers door middel van schotten moeten worden afgesloten en drooggezet. In totaal gaat het op 25 spuikokers.

Aansluitend zal er worden gekeken naar de delen van de spui- en schutsluizen die boven water liggen. Ook de bruggen, zowel de vaste als de beweegbare delen, staan op het programma om nader geïnspecteerd te worden. Na de inspecties zal er een plan van aanpak komen om eventueel geconstateerde problemen te verhelpen. De overlast tijdens de inspecties zal Rijkswaterstaat tot een minimum proberen te beperken.

 

Laat meer zien
Back to top button