NieuwsWieringermeer

Afrembochten Frieseweg

WIERINGERMEER – Veel wegen in de Wieringermeerpolder zijn kaarsrecht. Door de rechtheid van de wegen ligt de snelheid van auto’s vaak hoger dan de toegestane snelheid. Op de Frieseweg zijn in het verleden afrembochten gemaakt. Op die manier is de weg niet meer kaarsrecht en wordt de weggebruiker aangemoedigd om zich aan het snelheidslimiet te houden.

De afrembochten zijn toen door Rijkswaterstaat aangelegd met grote bulten, waardoor het zicht minimaal werd. De weggebruiker werd zo gedwongen om met passende snelheid de bocht te nemen. Het gebruik van deze bulten was op het moment van de aanlegging van de Frieseweg, niet ongewoon in Nederland. Nu zie je deze bulten bijna nergens meer.

Afgelopen maanden is de voorbereiding voor de vernieuwing van de waterleiding onder de Frieseweg begonnen. In dit proces zijn de bulten in de afrembochten verwijderd. De (tijdelijke) verwijdering van de bulten is VVN Wieringerland opgevallen en zij hebben de gemeente geadviseerd om de bulten niet te herplaatsen.

Hollands Kroon gaat mee in dit advies. Uitzicht en overzicht is een belangrijke factor voor verkeersveiligheid. Door de bulten werd het zicht en overzicht ernstig verminderd. De afrembochten en het groen blijven wél bestaan. Bestuurders worden zo nog steeds aangemoedigd om de snelheid aan te passen, en zich aan de toegestane snelheid te houden.

VVN Wieringerland is blij dat de bulten niet herplaatst gaan worden en de afrembochten wel blijven. Door het weghalen van de bulten kan er verder vooruit worden gekeken, en kan de weggebruiker op verkeerssituaties sneller reageren. VVN Wieringerland en Hollands Kroon roepen alle bestuurders op om niet harder dan 60 km/u te rijden.

Laat meer zien
Back to top button