DierennieuwsNieuwsWieringermeer

De laatste nieuwtjes van Kinderboerderij Het Galjoen.

WIERINGERWERF – Kinderboerderij Het Galjoen in Wieringerwerf wordt door een grote groep vrijwilligers gerund. Regelmatig ontvangen wij van de vrijwilligers berichten over het wel en wee bij de kinderboerderij. Leuke stukjes die een inzicht geven in wat er allemaal achter de schermen gebeurt.

We hebben nog lang kunnen genieten van een warme zomer die dit jaar eerst wel wat langzaam op gang leek te komen. Op een aantal open dagen was het daardoor soms erg rustig met bezoek. Mensen trokken massaal naar het strand. Maar er waren ook dagen dat we lekker veel aanloop hadden. Langzamerhand doet nu de herfst zijn intrede, door de hoeveelheid blad die er dagelijks moet worden opgeruimd kom je vanzelf wel in de stemming. Open dagen organiseren we weer in het nieuwe jaar maar  bezoekers kunnen net als anders, dagelijks wanneer er gewerkt wordt bij Het Galjoen, terecht om de dieren nog weer even van dichtbij te ontmoeten of om recycling te komen inleveren. Daarvoor kunt u dagelijks  tussen 9.00 uur en 10.30 uur terecht. Alleen op zondag beginnen we een half uurtje later dus dan bent u vanaf 9.30 uur – 10.30 uur welkom.

Het is heel fijn te kunnen melden dat het met het poot van Ejoor weer goed gaat. We passen nog wel goed op dat hij op het grote veld nog niet teveel vrijheid  krijgt wanneer de grond glad is door de regen. Door de gekke sprongen die hij soms maakt,  samen met z’n vader Jok,  kan het anders zomaar weer mis zijn. De konijnen zien er momenteel niet uit! Ze zijn druk aan het verharen, overal vinden we bij het schoonmaken van de hokken, grote plukken oude vacht. Over een poosje zullen ze weer in hun wintervacht komen en worden ze weer mooi. Hun slaaphokjes zijn alweer voorzien van extra stro om het verblijf wat warmer te laten zijn.

008
‘Links: Belle en rechts: Fleur’ – Foto aangeleverd

Op donderdag 20 oktober hebben we de geitjes Belle en Fleur met een paardentrailer naar Kinderboerderij De Woid in Hoorn gebracht om daar een aantal weken te logeren.

Er woont daar n.l. een mooi geitenbokje genaamd Spikkel van wie we hopen dat hij valt voor de charmes van onze mooie meiden. Met hopelijk als resultaat dat we van het voorjaar enkele jonge geitenlammetjes mogen verwelkomen. Het was nog een hele toer om de geitjes in de trailer te krijgen, ze stonden duidelijk “op de rem” en vonden het helemaal niks om, de hun zo vertrouwde weide, achter zich te laten. Bovendien regende het behoorlijk, iets waar geiten helemaal niet van houden! De eerste kilometers klonk er luid protest achter ons vanuit de trailer, maar al gauw werd het stil.

'Spikkel'
‘Spikkel’

In Hoorn stond een lekker warm stalletje voor hen klaar en de zusjes hebben daar gelukkig wel steun aan elkaar. Het is nu tijdelijk wel een beetje stil in het geitenhok bij ons nu ze nog maar met hun drietjes zijn. Maar het is voor een goed doel en Belle en Fleur hebben het in Hoorn ook goed.

Ander nieuws is dat de kinderboerderij zo’n 200 vierkante meter wil  gaan uitbreiden. Het gaat om het stuk openbaar groen tussen de tuinen van de woningen aan De Aak en het huidige terrein. Direct achter het huidige terrein loopt een openbaar pad van Het Galjoen naar de Venusstraat. Het oude deel en het beoogde nieuwe deel  worden door dit pad gescheiden. In principe zou daar een doorgang in de omheining gemaakt kunnen worden, zodat de ezels en de pony overdag op het nieuwe gedeelte kunnen grazen. Dit zou het huidige terrein ook wat kunnen ontlasten. Temeer, omdat daar in het voorjaar het middengedeelte van het terrein de harde bovenlaag moet  worden losgemaakt en opnieuw worden ingezaaid. Hiermee hopen we verlost te zijn van de grote plassen op het veld door de overvloedige regenbuien. Als alles doorgaat staan de ezels Jok en Ejoor en pony Sterre  ‘s avonds weer gewoon op stal op het grote terrein. Het zal nog wel tot het voorjaar duren, eer deze plannen zijn gerealiseerd. Niet alleen moet er een degelijk hekwerk komen, maar ook een overdekte ruif moeten worden geplaatst. Er is nu eerst een offerte aangevraagd en er wordt ondertussen druk gezocht naar sponsors en andere mogelijkheden om dit financieel rond te kunnen krijgen.

Dan nog even een waarschuwing aan het publiek. Eikels (vooral groene) en groen eikenblad kunnen in dit seizoen in de wei terecht komen en dat  kan  bij schapen, geiten, varkens, runderen en paarden vergiftigingen veroorzaken als ze  die eten. Vooral schapen verdragen eikels slecht. Het risico is vooral groot wanneer het waait of stormt en de eikels nog niet rijp zijn. De vrijwilligers rapen ze daarom van onze weide op wanneer we ze zien liggen. Maar we doen hierbij ook een dringend beroep op de bezoekers rond het hek. Voer s.v.p. geen opgeraapte eikels aan onze dieren van Het Galjoen. Helpt u ons mee om onze dieren gezond te houden?

 

Laat meer zien
Back to top button