Agrarisch nieuwsBedrijvennieuwsNieuwsWieringermeer

Persriool dit najaar opgeleverd aan gemeente

WIERINGERMEER – Bij de ontwikkeling van Agriport A7 is vastgelegd dat de bedrijven op eigen kosten het rioolsysteem aanleggen in het gebied. Soms kiest men voor een vrij-verval systeem, maar op Agriport is vanwege de grote afstanden gekozen voor een persriool. Het afvalwater wordt dan vanuit een rioolgemaal door een dichte buis naar een andere locatie gepompt.

De aanleg van het persriool is begeleid door John van de Bovenkamp (Wieringermeer, 1958). Als hoofd technische dienst is hij al 20 jaar werkzaam voor Agriport A7 en kent hij het klappen van de zweep. ‘We hebben op de hoek van de Tussenweg en de Flevoweg een ondergronds rioolgemaal aangelegd en van daaruit
bijna ruim 3,6 kilometer persleiding gemaakt tot aan het rioolgemaal langs de Oostlanderweg. Het afvalwater wordt vervolgens vanuit het gemaal aan de Oostlanderweg verder verpompt naar de rioolwaterzuivering in Wervershoof.’

Bij de uitvoering van zo’n project gaat men niet over een nacht ijs. John legt uit dat er veel overleg voor nodig is: ‘Het is de bedoeling dat dit rioolsysteem lang meegaat, dus de kwaliteit moet goed zijn. Er wordt daarom door een vakkundig ingenieursbureau eerst een bestek gemaakt. Na de goedkeuring door de specialisten bij gemeente Hollands Kroon konden we in het voorjaar beginnen met het werk. Tijdens de uitvoering heb ik heel prettig samengewerkt met Arjan Schouten en René Metzelaar van de gemeente. Je komt namelijk altijd weer onverwachte zaken tegen en dan is het fijn als je met elkaar een oplossing kunt bedenken. Ook worden de lasverbindingen van de rioolbuis al tijdens de aanleg onder toezicht getest, want het is heel kostbaar om een lek te zoeken als de buis diep in de grond ligt’.

Het rioolsysteem wordt door Agriport in eigendom en beheer overgedragen aan de gemeente Hollands Kroon. Zij koppelt dit aan het beheerssysteem voor het gemeentelijke rioolsysteem.

Laat meer zien
Back to top button