Er op uitHollands KroonNieuwsWieringen

Na twee jaar afgelasting weer Nationale Reddingbootdag

DEN OEVER – De Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) houdt op zaterdag 30 april Nationale Reddingbootdag. Als gevolg van de coronapandemie was het in 2020 en 2021 niet mogelijk, dit jaarlijkse evenement te houden, maar dit jaar is dat gelukkig weer wel het geval.

Op tientallen plaatsen langs de kust – Noordzee, Waddenzee, IJsselmeer en de randmeren – mag het publiek een kijkje nemen bij de reddingstations. In Den Oever kunnen belangstellenden van 10.00 tot 16.00 uur terecht in het gezellige boothuis aan de Sluiskolkkade. Donateurs van de KNRM mogen er meevaren, eventueel met hun gezinsleden, op vertoon van hun donateurskaart. Met de reddingboot Johanna Margareta kan dan een spannend rondje over het IJsselmeer worden gevaren. Wie geen donateur is, kan dat ter plekke worden en dan alsnog aan boord stappen.

Nieuwe vrijwilligers
Ook zet het station de deur graag open voor nieuwe vrijwilligers. Een aantal bemanningsleden is vanwege de leeftijd uitgetreden en met een paar anderen zal dat binnenkort gebeuren. Deze oproep is overigens niet alleen aan mannen gericht. Steeds meer vrouwen melden zich aan als vrijwilliger bij de KNRM. Enkele stations in Nederland hebben al een vrouwelijke schipper, dus in dat opzicht gaan de ontwikkelingen de goede kant op. Het station Den Oever staat zeker open voor vrouwelijke vrijwilligers. De Nationale Reddingbootdag is een mooie mogelijkheid om met het werk van de KNRM kennis te maken. (Tekst gaat verder onder de foto)

Extra’s
De bezoekers worden in het boothuis ontvangen met koffie, thee of frisdrank en een koek, die is geschonken door bakker Rick Idema. Binnen worden video’s vertoond van reddingsacties en oefeningen. Oud-schipper Reijer Jorna en plaatsvervangend schipper Sander van Rijswijk zorgen op gezette tijden voor een gebakken visje, zolang de voorraad strekt. Op een nog onbekend moment komt er een fly-by met een SAR-helikopter; met een beetje geluk wordt daarmee ook nog een demonstratie gegeven, maar dat is van tevoren niet te zeggen; het hangt ook van de omstandigheden af. Vrijwilligers van het winkeltje staan paraat om KNRM-gerelateerde artikelen aan de man te brengen. Ook is er een potje voor giften.

De KNRM draait op vrijwilligers en wordt niet gesubsidieerd, dus elk bedrag is welkom. Het kost nu eenmaal veel geld om met goed materieel te kunnen werken en om de bemanningsleden op te leiden. Het KNRM-station Den Oever bestaat sinds 2000 en heeft sindsdien meer dan duizend mensen op het water in veiligheid gebracht. Het programma is onder voorbehoud van de weersomstandigheden en het kan natuurlijk zijn dat de Johanna Margareta onverhoopt in actie moet komen. Dat gaat altijd voor.

Sluiskolkkade
In verband met de werkzaamheden aan het sluizencomplex bij de Afsluitdijk is de Sluiskolkkade tot en met eind september gesloten voor alle verkeer, uitgezonderd de hulpdiensten. Voor de bezoekers van de Nationale Reddingbootdag wordt de weg zaterdag speciaal geopend.

Laat meer zien
Back to top button