Er op uitNatuurNieuwsWieringen

Weidevogelexcursie Wierhaven rond Westerlanderkoog, zondag 1 mei

WESTERLAND – Zondag 1 mei, aanvang 9.00 uur, organiseert de natuurvereniging Wierhaven een weidevogelexcursie rond de Westerlanderkoog.

De excursie start bij dorpshuis “Het Skrale End”  naast de Nicolaaskerk aan de Westerlanderweg 61. Onder het genot van een kopje koffie en een Wieringer jodenkoek kunt u eerst een korte presentatie bijwonen over weidevogels van de Westerlanderkoog. Vervolgens gaat de excursie van start rond de Westerlanderkoog waarbij u een intiem kijkje in de weidevogelwereld kunt meemaken.

De excursie van 1,5 uur staat onder leiding van weidevogelkenner Wim Tijsen. De kosten voor deelname zijn 2 Euro voor leden van Wierhaven en 5 Euro voor niet leden, daarvoor krijgt u koffie en koek. U dient zich vooraf per email vóór 30-4 op te geven bij: educatie@wierhaven.nl. Maximaal kunnen er 20 mensen mee, geef het aantal personen door per email.

Onderweg kunt u jonge kievitjes bewonderen en misschien de 1e gruttokuikens zien, maar vooral meemaken hoe weidevogels hun nest verstoppen. Weidevogels staan flink onder druk, ook op Wieringen. Het beheer in een weidegebied speelt daarbij een belangrijke rol, daarover zal het een en ander verteld worden. De Westerlanderkoog is deels weidevogelreservaat van Staatsbosbeheer en wordt daarnaast ook door boeren van de agrarische natuurvereniging Hollands Noorden beheert. De vogels kunnen er ongestoord hun kroost groot brengen en door de nabijheid van water is er een rijk insectenleven voor de kuikens. Jonge gruttokuikens hebben per dag heel veel insecten nodig, hoeveel dat hoort u tijdens de excursie. Een ander belangrijk aspect bij weidevogelbeheer zijn de natuurlijke vijanden zoals hermelijn, vos, bruine kiekendief en zwarte kraaien. In grote open gebieden hebben deze minder kans om eieren of kuikens te roven, hoewel het in de natuur wel eten en gegeten worden het credo is. De laatste jaren heeft de koog flink last gehad van de vos die best veel impact heeft gehad op de aanwezige weidevogelpopulaties. Maar nog steeds heeft dit deel van Wieringen een verbazend hoge dichtheid aan weidevogels en vooral van onze nationale vogel, de grutto!

‘Grutto’ – Foto:Fred Visser
‘Kievit met jong’ – Pé Stoop
Laat meer zien
Back to top button